El Morral del Llop ( Els Tres Jutges )


Dissabte a les 8:00 del matí sortim el Ricard i jo de l'Alzina del Salari, tinc pensat fer :
   
L'Alzina del Salari - El Morral del Llop - Sortida a la pista de la Carena de la Castanyera - Font Freda - Baixar el Torrent del Mateix nom i Pujar el Pujol de la Mata i tornar pel mateix lloc.
   
Em sembla que m'he passat, de tota manera, per l'hora que veiem i el camí que manqui fer, decidirem.

Abans de tot, he de dir en la meva defensa i ja veureu el perquè, que el trajecte que va des de l'Alzina del Salari a la Carena de la Castanyera passant pel Morral del Llop (En les seves parets han aprés molts escaladors), no l'havia fet mai però sobre planell no hi veia cap mena de dificultat.

Sortim de d'els aparcaments i entrem pel camí que hi ha al costat del cartell informatiu i de seguida girem a mà dreta per un corriol que creua el torrent i ja enfilem la pujada al Morral, renois la pujadeta se les porta !!! Finament arribem davant dels Tres Jutges,  tres roques separades del Morral que els hi han posat aquest nom, si algú sap el perquè, que m'escrigui, la veritat és que si existeix un llibre en el que posi una explicació entre lògica i fantàstica de la toponímia d'aquest parc m'encantaria tenir-lo.

  
Intentaré ser breu en l'explicació. En el mapa hi han dos camins que ens porten a la Carena de la Castanyera, optem pel de la dreta anant resseguint la paret passem per la bauma del Morral, però el camí aviat ens obliga a anar baixant i s'introdueix en la vegetació, no ens interessa el trajecte ni tenim clar que sigui aquest camí el que el mapa ens marca, llavors tornem un altre cop fins els Tres Jutges i agafem el camí que voreja el Morral per banda esquerra.



Passem per uns roquissars i ens tornem a endinsar pel bosc i comencem a veure varis camins i varies opcions i agafem un que puja direcció nord , hem d'anar a trobar la carena però ens topem amb unes pedres que hem de superar grimpant, jo ja m'estic posant nerviós, no sé on estic i no veig gens clar que allò sigui un camí, llavors el Ricard es posa davant i em treu pressió dient-me que tiri que no hi ha cap problema.

Quina és la meva sorpresa quan miro enrere per on hem passat i veig que estàvem anant per entre mig de les Agulles dels Traginers, ara més o menys estic situat, hem d'anar cap el nord-est, ja que ens hem passat el Morral.


Als 10 minuts ja enllacem amb un camí que ve del Morral i finalment sortim a la pista que hi ha en la Carena.

Amb la brometa hem tardat una hora i quart a pujar hem perdut 45 minuts de temps i molta energia, li dic al Ricard que no podrem fer l'excursió complerta, ell comenta que no té cap problema, que lo seu no son les fites sinó passar l'estona fen una mica d'esport i fent-la petar, llavors penso que potser té raó i em relaxo una mica.

Agafem el camí de la Font Freda i del Torrent , no per l'entrada del Coll de Garganta sinó la que està més a prop de la Casa de la Mata ( la del fitó de ferro verd i que té davant el caminet que porta al Castellar ), de fet si vens de la Mata és la primera que et ve, però si vens de l'altre cantó sembla més lògic agafar l'entrada d'aquest Coll.

En 15 minuts ja hem arribat a la font, foto al 'compadre', i anem cap avall fem el càlcul que tenim 40 minuts d'anada i llavors ja tenim que tornar per arribar al cotxe a les 12:00 del migdia.


La baixada es far dura i sobretot mullada, el dia abans ha plogut copiosament, branca que apartes aigua que cau i al cap de deu minuts ja estem xops de cap a peus.

Arribem fins baix de tot del torrent, mirem una mica les gorges que ha fet l'aigua a la roca i girem cua, ja és tard i hem de pensar amb la tornada, no he fet fotos perquè anàvem xops i tenia la càmera ben aixoplugada.

A la tornada ens tornem a fer un embolic ja que volem tornar pel camí que voreja el Morral per la cara est que és el de Coll de Garganta, però el confonem amb la cruïlla que ens porta al Castellar , total que tornem enrere i agafem el camí d'on hem vingut (desprès de coll de Garganta la següent Cruïlla a l'esquerra)  i en 10 minuts ja ens trobem sobre mateix del Morral del Llop, no podem seguir per sobre ja que s'acaba el camí llavors ens hem de desviar per un camí a ma dreta que baixa el Morral. que és el camí que a l'hora de la pujada no hem vist, llavors sortim a un roquissar i en 5 minuts ja estem als Tres Jutges.

A tenir amb compte un cop ets als Tres Jutges que s'ha d'anar pel camí que voreja el Morral a banda esquerra i en el segón roquissar sur un caminet a ma dreta que puja directament al Morral,  el camí ens portara a la Carena de la Castanyera ( La Pista de la casa de la Mata ).

Arribem tard al cotxe i avui no hi haurà refresc de tornada son les 12:45 i no podem arribar tard.
                            

La Castellassa de Can Torres i la Canal Gentil o Canal de l'Elefant (2na Edició)


Canal Gentil es pot dir perquè ens ofereix una via directa a la Mola venint de l'Ermita de les Arenes, primer perquè ens enllaça amb el camí de la Senyora i si agafem el camí de la Senyora direcció sud anem a trobar el camí dels Monjos, doncs ha estat una gentilesa.

Canal de l'Elefant, serà perquè fas un pas d'elefant per arribar a la Mola des de l'Ermita de les Arenes o des d'altres inicis de trajecte de la banda de Castellar.

Hi ha una mica de teranyina toponímica al voltant d'aquesta canal.

Em truca el Ricard i faig la pensada de anar a aquest indret.

Ermita de la Mare de Deu de les Arenes, camí a banda esquerra del Torrent del Matallonga i després de la primera pujada ja ens incorporem a la Carena de l'Illa.
   
El que us parla "El Manso de la Castellassa"

Anem tot recte fins arribar al Coll Llarg, un cop passat aquest coll, podem anar pel dret ( banda dreta i surt un camí dret, jo no l'he fet) nosaltres rodegem la roca de la castellassa  per l'esquerra i ens a surt un caminet a ma dreta abans de passar per la Font de les Mosques i en 10 minuts ja som a dalt.
   
En Ricard "El Rosega Alzines"
La Bauma de la Castellassa

Ens prenem una mica de fruita i líquids, es un dia calorós, i comencem a enfilar la Canal Gentil. 

    
En l'últim tram de la canal hi ha corda per poder agafar-se, per pujar no és del tot necessària, però per baixar va bé tenir una petita assegurança.


Un cop hem arribat a dalt hem anat a trobar el camí de la senyora que està a uns 3 o 4 minuts de pujada llavors hem anat cap el sud per veure quan temps faltava per arribar a la cruïlla amb el camí dels monjos i ha estat 6 minuts més, tot això ho hem fet per tenir referències per fer la Mola amb volta de ferradura des de l'Ermita. 

Ermita de la Mare de Deu de les Arenes - Carene de l'Illa - Castellassa de Can Torres - Canal Gentil - Camí de la Senyora - Camí dels Monjos - LA MOLA - Carena de la Cova de les Ànimes - Camí de Font Soleia - camí perpendicular de baixada - Camí de les Meringes- Pujem Castellassa del Dalmau i la baixem - La Carena del Peiret - A partir d'aquí ens trobarem amb unes pistes molt amples però perdedores, és imprecindible un mapa perquè en alguns casos hem d'agafar camins que ens venen per la nostra esquena - finalment ja arribem a l'Ermita. 

El desnivell és d'uns 800 metres i la dificultat estaria sobretot en la baixada a la Castellassa del Dalmau, sempre es pot optar per donar la volta a la castellassa baixant la Canal del Tro (no és camí en cap mapa), jo l'he baixat i no comporta cap dificultat extraordinària, al final es creua amb el camí de les Guineueres i rodeja la castellassa trobant-se al final amb la Carena del Peiret.

En el trajecte podriem tardar entre 4 i 5 hores.
Abans de baixar la canal ens fem unes fotos en aquesta atalaia.

El Morral de la Codoleda a ma dreta

La Castellassa de Can Torres

Ens ha fet un dia molt maco i li hem donat canya al ritme de la caminada, estem trinxats, les excursions al massís de Sant Llorenç de Munt que començant des de l'Ermita tenen com a mínim 600 metres de desnivell i això sempre s'ha de tenir en compte.

Fins la pròxima !