Les Coves de Mura i els Tolls del Torrent de la Fontfreda


Avui he sortit cap a Mura i he quedat amb en Joan Escoda "Per camins del Bages" i molt amablement s'ha ofert a ensenyar-me les Coves de Mura que antigament s'anomenaven les Mines.( Es necessiten les claus de la porta d'entrada per visitar-les). En el Centre d'Interpretació de Mura tots els dissabtes i diumenges a les 11:00 hores es fan sortides amb guia cap a les Coves.
   
Entrada de les Coves

El dia era humit i emboirat i a l'entrar al recinte el terra estava relliscós, un cop dins en Joan m'ha anat mostrant les diverses formacions calcàries a la roca, les poques formacions que s'han conservat ha estat per la seva grandària i pes.
   
Aquí tenim una columna que sol ser la unió d'una estalactita, formació que creix del sostre cap a terra i una estalagmita que creix de terra cap el sostre.
   

També hi han formacions que han crescut adossades a la pròpia paret.
   

D'altres formacions les han humanitzat i han estat batejades com...
  
La Verge

Sant Jordi i el Drac

Quan hem sortit de la Cova li he comentat que em feria gràcia anar als Tolls del Torrent de la Fontfreda i dit i fet hem tornat cap a Mura i un cop allí hem agafat el camí que surt de l'ermita de Sant Antoni de Padua enfilant ja el Torrent de la Fontfreda passada una estona ja arribem als Tolls.

Impressionant la vegetació d'aquest Torrent

Els Tolls amb la Bauma a l'esquerra

Canal de roca erosionada per l'aigua

Per cert, volent fer el viu, volia anar al final d'aquesta canal estreta per agafar un altre punt de vista i he relliscat i he ficat les dues potes al basal que es veu a la foto; Menys mal que estem a l'estiu, perquè si fos l'hivern hagués passat un mal rato fins que no hagués pogut assecar-me els peus, la pròxima vegada i sobre tot si hi ha més aigua ja portaré botes d'aigua i uns pantalons impermeables per poder fer el pinxo.

Ha estat un matí molt entretingut però el més important ha estat la companyia.
   

2 comentaris:

Joan Escoda Prats ha dit...

Benvolgut Joan,
Celebro que la visita a les Mines de Mura, hagin estat per a tu mes que agradables, i que el bany de peus en els Tolls de Mura, hagin servit per unir la nostra amistat.
Dius que el mes important per a tu, ha estat la companyia. Permetem que et digui que per mi, el mes important ha estat disfrutar del teu bon saber i l'armonia que la teva persona desperta.
Moltes gràcies Joan per la teva visita, i ja saps on tens un amic pel que sigui menester.

Joan Bellsolà ha dit...

Igualment Joan, ja saps on trobar-me.